Kokos znany jest od dawna. Stosowany jest w gastronomii, produkcji przemysłowej, upiększaniu. W wielu kulturach jest synonimem zdrowia i piękna. Serwowany jest na surowo lub jako składnik ciepłych dań.
Smak kokosa kojarzy się z lekkością i luksusem. Z jego białego wnętrza wytwarzane jest mleko kokosowe, które dopełnia smak sosów, zup, mięsa albo stanowi bazę owsianki czy zdrowych koktajli dietetycznych. Jest ono lekkostrawne, bogate w witaminy. Pomocna na pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z wnętrza kokosa wytwarzana jest mąka kokosowa. Ma dużą zawartość błonnika i białka z małą zawartością węglowodanów. Można stosować ją do pieczenia ciasteczek. Z kokosa wywtarzany jest olej kokosowy, stosowany w kuchni albo w kosmetyce. W kosmetyce i przemyśle stosuje się węgiel kokosowy, który działa oczyszczająco.